Ketchup, nawet ten najlepszy o bardzo prostym składzie, nigdy nie zastąpi prawdziwego sosu pomidorowego. A po co profanować tak wyjątkowe danie jakim jest pizza, skoro czerwony roztwór przeznaczony do smarowania ciasta każdy jest w stanie sam wykonać? Zrób pizzę w Bydgoszczy z wyjątkowym naturalnym sosem pomidorowym. Poświęć na jego wykonanie trochę więcej czasu, a z efektów na pewno będziesz bardzo zadowolony.

Do przygotowania większej porcji sosu (idealnej dla grupy czteroosobowej) potrzebnych ci będzie kilka prostych składników: dwa pomidory, sok pomidorowy lub woda zmieszana z niewielką ilością koncentratu, czosnek, dowolne zioła oraz podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz. Najpierw obierz pomidory ze skórki. Możesz je wcześniej wyparzyć, bo pod wpływem działania gorącej wody skórka sama zacznie gładko z nich schodzić. Usuń z nich także wszystkie nasiona i zielone elementy. Umieść je w misce i dodaj do nich jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, klasyczne przyprawy (sól i pieprz) oraz zioła. Mogą to być m.in.: bazylia, oregano, tymianek lub rozmaryn. Jak sam widzisz, przepis na pizzę tak dobrą jak ta  z obiadami od Dalmacji, a raczej na uzupełniający ją sos pomidorowy, jest banalnie prosty i łatwy do zapamiętania – jeśli raz się nim posłużysz, potem będziesz to robić bez żadnego zastanowienia. Wracając jednak do samego dania, umieszczone w misce składniki powinieneś jeszcze dokładnie wymieszać. Najlepiej zrobisz, miksując je blenderem na małych obrotach. Uważaj, aby nie przesadzić ze zbyt długim mieszaniem – sos powinien być gładki, ale dosyć gęsty. W ciągu kilku minut udało ci się wyczarować perfekcyjny dodatek do pizzy. Teraz pozostało już tylko nałożyć go na placek i zabrać się za jedzenie!

Prawdopodobnie nawet jeśli już kiedyś zdarzyło ci się przygotowywać to smaczne włoskie jedzenie, zazwyczaj gotowe pizze oblewałeś po prostu zwykłym ketchupem. Teraz, gdy już wiesz, że prawdziwy sos pomidorowy wykonasz w ciągu paru minut, nigdy więcej nie sięgniesz już po bezsmakowe i bezwartościowe sklepowe breje.

Kategorie: Porady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *