Smaki typowych tradycyjnych potraw zwykle dość szybko zaczynają nam się nudzić, dlatego często próbujemy je sobie urozmaicać, dodając do przepisów kolejne coraz to ciekawsze składniki. Nasza domowa, własnoręcznie przygotowana pizza w Gdyni (Karwiny) najprawdopodobniej nigdy nie zostałaby zjedzona ze smakiem przez rodowitego Włocha. Wypełnilibyśmy ją ogromną ilością przysmażonych pieczarek. Nie podalibyśmy ich nawet w paru małych plasterkach, a od razu zdecydowalibyśmy się na pokrojenie całej miseczki tych warzyw i wypełnienie nimi ciasta. Następnie zajęlibyśmy się przygotowywaniem kolejnych składników. Sprawdzilibyśmy, co akurat mamy w lodówce, wyciągając z niej następnie szynkę, resztkę niewykorzystanego kurczaka, pomidory, a nawet ananasy lub mandarynki. Zazwyczaj lubimy właśnie takie bogate i obfite pizze, które w jednym swoim kawałku mogą kryć nawet kilkaset kalorii i ogromne dawki niezdrowych tłuszczy. Te klasyczne przepisy na pizzę jak z poprostubistro.pl z Gdyni są jednak znacznie prostsze. Chociaż raz postarajmy się je wypróbować i sami przekonajmy się, że nie zawsze to, co przekombinowane, jest najlepsze.

Prawdziwy mistrz kuchni włoskiej nigdy nie zgodzi się na dodanie do pizzy ogromnej ilości składników. Zastosuje dwa, trzy, a maksymalnie pięć dodatków. Nie dopuści również do zmienienia tradycyjnego włoskiego przepisu na ciasto, który w tym kraju obowiązuje już od wielu długich lat i dalej sprawdza się świetnie, a ludzie za nim po prostu przepadają. Wieloletnia tradycja wymaga poszanowania, choć z powodu spopularyzowania pizzy w innych częściach świata dziś ta tradycyjna receptura coraz bardziej zanika, a niektórzy kucharze, przygotowujący włoskie dania w naszym kraju, nie mają nawet o niej pojęcia. Nie wiedzą, jak powinna prezentować się prawdziwa włoska pizza, dlatego tworzą swoje własne wersje tego popularnego dania. Potrafią dodać do niego dosłownie wszystko – nawet zwykłe owoce czy świeże warzywa. Nawet jeśli nam taki placek rzeczywiście smakuje, ten typowo włoski sprawiłby, że nasze kubki smakowe oszalałyby z radości.

Kategorie: Porady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *